READ MORE

Siapa kata tak boleh…? Boleh je. . Abah balik dari England selepas PhD. Dia balik, 2 tahun abah cuma guna motor pergi kerja. Kereta pertama abah masa tu Fiat. Abah bayar tunai, jadi LHDN tak kejar sebab harga kereta pun kurang RM3k. Kecil comel je kereta tu. Fiat Punto 1.3. . Kereta tu dua pintu […]

Abah

Mana Boleh Beli Kereta Tanpa Loan?

READ MORE

ADA MASALAH DUIT SELALU TAK CUKUP? Atau simpan lepas tu korek balik? Ramai rasanya dalam keadaan macam ni. Terutama mereka yang bekerja fulltime sebab tiada sumber atau peluang nak dapat duit jika gaji dah habis. Walaupun baru tengah bulan. . Semalam banyak sangat ilmu pengurusan kewangan yang Rina terima. Kalau selama ni rasa diri kerdil […]

Abah

Abah Rupanya Prof Madya dan Jutawan Senyap

READ MORE

Maafkan Rina awak, bukan Ina sengaja memutuskan silaturrahim kita. Tapi berada dekat dengan mu benar-benar melukakan hati ini. Aku penat menyeka air mata, memujuk hati, kelukaan lama berdarah kembali. Kau dekat, namun tetap jauh. Ina tahu awak tak sengaja membuatku terluka. Ina tahu awak tak sengaja membuatku menangis. Tapi kelukakan ini tetap hadir juga. Aku […]

Uncategorized

Jika benar Kau ditentukan untuk Ku, Permudahkanlah jodoh dan pernikahan kami

READ MORE

#insprasi #ShahrinaShaharin Jangan sesekali kita kejar duit sebagai kunci utama kita jalankan perniagaan. Kewangan yang banyak memang sesuatu yang kita inginkan tapi tumpukan kepada kebebasan kewangan. . Bebas kewangan boleh bermula dari sekarang. Bagaimana? Simple. Fokus kepada priority, tetapi minimum kan expenses tanpa mengurangi keperluan. Keperluan setiap orang berbeza. Keperluan saya Broadband. Sebab saya perlukan internet, […]

Uncategorized

2 – in – 1

READ MORE

#inspirasi #ShahrinaShaharin Telah banyak kelas, seminar, kuliah saya pergi. Tapi adakalanya masih ada tercetus rasa marah sesekali. Terlepas bisikan hati yang kurang enak. Saya cuba tanya pada diri. Nak tanya siapa ye, kalau kita masih lagi ada keladak-keladak? Kemudian dalam diam hati saya berbisik semula kepada saya. Saya teringat apa Prof Dr Muhaya dan Uztaz Pahrul […]

Uncategorized

Akhlak, Amal, Akidah

READ MORE

Follow my blog with Bloglovin #inspirasi #ShahrinaShaharin Apa yang saya pelajari dari seminar Celik Famili sangat banyak tapi antara yang rasa core utama adalah jika kita menghadapi dugaan, kesusahan, ujian, dari persekitaran, rakan-rakan, customer, famili, semuanya adalah tarbiah dari Allah. Saya rasa ini core utama yang cuba Prof Dr Muhaya dan juga ustaz Pahrol Mohamad Juoi […]

Uncategorized

Aspirasi Usahawan

READ MORE

#inspirasi #ShahrinaShaharin Semalam menonton rancangan di TV Njoi. Baru nak masuk 2 hari tengok rancangan TV tanpa ‘kutu’ berkeliaran di skrin. Kepada yang mengadu pasal harga barang naik, bertukarlah dari Astro kepada Njoi. Ini cuma cadangan saya, kalau taknak terpulang. Adakala saya terfikir nak ambil anak angkat duduk dirumah ini. Semata-mata untuk buktikan yang anak sorang […]

Uncategorized

3 Perkara Ketika Lahirnya Anak Adam

READ MORE

#inspirasi #ShahrinaShaharin Perubahan perjalanan hidup kita boleh berlaku jika kita mahukan ia untuk berlaku dan bersungguh untuk mengubahnya. Perubahan berlaku bermula dengan doa sepenuh hati dan jiwa. Bertawakallah pada Yang Esa. Tanpa usaha tidak akan berlaku perubahan itu. Tanpa kita tekan remote TV untuk “Power On” tentunya ia tidak kan terbuka. Tanpa kita masukkan plug ke soket […]

Uncategorized

Sikap Penentu Arah Hasil Kehidupan

READ MORE

#inspirasi#ShahrinaShaharin Saya kecewa bila “bersua” dengan pakar IT yang tidak menggunakan kelebihan ilmu mereka untuk membantu orang lain. Lebih saya kecewa bila mereka menyelar orang yang cuba membantu dengan memberi solusi. Maaf status ini tiada hashtag sebab saya tidak mahu ia jadi statement negatif dalam carian. Hanya sekadar luahan perasaan.  Sejak saya ikuti kelas SJI […]

Uncategorized

Suasana Kuasai Kehidupan Kita, Atau Kita Pengaruhi Suasana

READ MORE

#inspirasi#ShahrinaShaharin Ramai orang punya impian. Saya suka membaca buku self -help book. Kebanyakan orang berjaya bermula dengan impian. Selepas melakar impian mereka plan jalan menuju impian itu. Mereka bertindak ke arah impian ini.  Hari-hari tindakan mereka selari dengan impian yang dituju. Image impian sentiasa bermain di mata dan minda mereka. Makin hari, makin pantas tindakan […]

Uncategorized

Impian, Pelan, Tindakan !